Na zajęciach praktycznych klasa 2 PT  pod kierunkiem Sylwii Grzywaczewskiej, przygotowała Galaretka z kwaśnego mleka

23.02. 2018 | Karolina Abramiuk

Poniżej podajemy przepis a na zdjęciu prezentujemy jak wykonywali to nasi uczniowie.

Galaretka z kwaśnego
mleka

 

Składniki na 2 porcje:

  • mleko zsiadłe-250ml
  • cukier puder- 45g
  • cukier waniliowy-5g
  • żelatyna- 8g
  • woda do żelatyny-40ml
  • owoce do dekoracji

 

Sposób wykonania:

  1. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a później podgrzej w kąpieli wodnej.
  2. Mleko roztrzep na jednolitą masę, dodaj cukier kryształ i cukier waniliowy, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  3. Wyporcjuj do pucharków i odłóż do schłodzenia.
  4. Udekoruj w dowolny sposób.