Na zajęciach praktycznych klasa 2 PT  pod kierunkiem Sylwii Grzywaczewskiej, przygotowała Jajka faszerowane

23.02. 2018 | Aleksandra Janczura, Karolina Abramiuk, Patrycja Jarmosiewicz, Natalia Kulikowska, Mariusz Adrian, Patryk kozak

Poniżej podajemy przepis a na zdjęciu prezentujemy jak wykonywali to nasi uczniowie.

Jajka faszerowane

 

Składniki  na 5 porcji :

  • Jajka- 5 szt.
  • Szczypiorek- 25g
  • Sól, pieprz- do smaku
  • Majonez- do smaku
  • Inne dodatki- pieczarki, łosoś,

szynka itp. wg. uznania

Sposób wykonania:

  1. Przeprowadź obróbkę wstępną surowców.
  2. Jaja ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Przekrój na połówki.
  3. Wydrąż żółtka do miski, dodaj ulubiony składnik ( mogą to być podsmażone pieczarki, kawałki szynki, łosoś, papryka, tuńczyk.)
  4. Wymieszaj składniki ze sobą, dodaj przyprawy, majonez.
  5. Nadziewaj połówki jajek, udekoruj.