Na zajęciach praktycznych klasa 2 PT  pod kierunkiem Sylwii Grzywaczewskiej, przygotowała: Suflet z sera

 

Poniżej podajemy przepis a na zdjęciu prezentujemy jak wykonywali to nasi uczniowie.

Suflet z sera

 

Składniki:              

  • Ser żółty- 60g
  • Masło- 12g
  • Jaja- 1,5 szt.
  • Kasza manna- 40g
  • Mleko- 150ml
  • Masło do formy- 5g
  • Bułka tarta do formy- 10g
  • Sól, cukier- do smaku

 

Sposób wykonania:

  1. Przeprowadź obróbkę wstępną jaj.
  2. Namocz kaszę w zimnym mleku, ugotuj i ostudź.
  3. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Masło utrzyj na puch, dodaj żółtka, ser, wystudzoną kaszę oraz przyprawy.
  5. Ubij pianę z białek, delikatnie połącz z resztą składników.
  6. Foremki wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą i napełnij masą.
  7. Piecz w gorącym piekarniku, podawaj gorący.