Kotlety mielone z kaszą krakowską, sosem i surówką

28.02. 2018 | Autor: Katarzyna Cieniuch 

Na zajęciach praktycznych klasa 3PT pod okiem pani Doroty Gajowy, przygotowała:

Kotlety mielone z kaszą krakowską, sosem i surówką.

Poniżej podajemy przepis a na zdjęciu prezentujemy jak wykonali to nasi uczniowie.

  

 

Kotlety mielone z kaszą krakowską, sosem i surówką

 

 

Mielone:

  • 150g mięsa wieprzowego
  • 20g cebuli
  • 15g bułki tartej
  • 1/3 bułki czerstwej
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz

 

Kasza krakowska:

  • 80g kaszy krakowskiej
  • 5g masła
  • Sól

 

Sos:

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kostka rosołowa
  • 10g ogórków kiszonych
  • 10g boczku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól, pieprz, olej

 

Surówka:

  • 100g białej kapusty
  • 30g marchwi
  • 50g jabłek
  • 20ml oleju
  • Musztarda
  • Sól, cukier, sok z cytryny

 

Kotlety mielone: Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę. Sól i pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszkę zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy,tym lepsze kotlety. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni.

Kasza krakowska:Zagotować wodę z solą i tłuszczem, dodać kasze, gotować do wchłonięcia wody przez kasze.

Sos: Na patelni podsmażyć boczek i ogórki. W garnku zrobić wywar, dodać boczek, ogórki i koncentrat. Sporządzić zawiesinę z mąki i zagęścić sos. Dodać śmietanę i przyprawić.

Surówka:Przeprowadzić obróbkę wstępną kapusty, marchwi i jabłka. Z oleju, soku z cytryny, musztardy, soli i cukru przygotować sos. Kapustę poszatkować, marchew i jabłko zetrzeć na tatce jarzynowej. Dodać do warzyw sos i i dokładnie wymieszać.