Na zajęciach praktycznych klasa 2 PT  pod kierunkiem Sylwii Grzywaczewskiej, przygotowała Gulasz wieprzowy kluskami śląskimi

23.02. 2018 | Aleksandra Janczura

Poniżej podajemy przepis a na zdjęciu prezentujemy jak wykonywali to nasi uczniowie.

Gulasz wieprzowy z kluskami śląskimi

 

Składniki  na gulasz :

  • Mięso wieprzowe- 250g
  • Mąka pszenna- 15g
  • Cebula- 50g
  • Olej- 60 ml
  • Sól, pieprz, papryka, listek laurowy- do smaku
  • Koncentrat pomidorowy- 7,5g

Sposób wykonania:

1.Przeprowadź obróbkę wstępną mięsa, pokrój je w kostkę, oprósz przyprawami i mąką. Obsmaż na

dobrze rozgrzanym tłuszczu.

  1. Całość podlej płynem, przykryj i duś do miękkości.
  2. Podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę, pod koniec duszenia dodaj ją do mięsa i dodaj koncentrat.
  3. Całość zagotuj i dopraw do smaku.

Składniki  na kluski śląskie:

  • Ziemniaki- 500g
  • Mąka ziemniaczana- 100g
  • Mąka pszenna - do oprószenia rąk- 15g
  • Jajko- 25g(pół)
  • Sól- do smaku